22 Aralık 2015 Salı

DERS KONUSU OLARAK DEMOKRASİ

Lisede eğitim gören bir arkadaşla konuşurken konu demokrasiden açıldı.
Demokrasi ve İnsan Hakları dersi alıyormuş. İster istemez kendi okul çağlarım aklıma geldi. Ben de lisedeyken aynı dersi görmüştüm.
Adapazarı Ali Dilmen Lisesi’nde. Menderes Daşkıran hocamdı. Lise kaçıncı sınıftaydık hatırlamıyorum ama Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi’ni Menderes hocamızdan alıyorduk ve her ders çatır çatır tartışıyorduk.
90’lı yıllardı, tartışan konuşan Türkiye trendi vardı. Televizyonlarda tartışma programları sabahlara kadar sürer, konular ertesi güne taşardı. 

Ne kadar çok konuşursak, tartışırsak o kadar iyi sanırdık. Küçük küçük de olsa güzel gelişmeler de oluyordu. Liselerde ‘Demokrasi ve İnsan Hakları’ dersi okutulmaya başlanmıştı. Bu adımın bizim demokrasimizi kurtaracağını düşünüyorduk!
90’lı yıllardı. Ülkede demokrasinin D’sinden söz edilemiyordu, insan haklarını ise Hak getireydi.
Güneydoğu’da çatışmalar, operasyonlar yer yer sıkı yönetim, sokağa çıkma yasakları vardı.
Gazeteciler tutuklanıyor.
Aydınlar öldürülüyor.
Can Yücel, Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanıyor, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından affediliyordu!
Gülen cemaati başta olmak üzere dini grupların üstüne gidiliyordu; 28 Şubat süreciydi.
Faili meçhuller, kim vurdular olağan gündemimizdi.
***
Bütün bu facia gibi gidişatın farkına varmış olan o dönemki Milli Eğitim, gelecek nesiller daha da berbat olmasın diye bize Demokrasi ve İnsan Hakları dersi okuttu.
Bilenler bilir ülkelerin ders programları ihtiyaçlar üzerine şekillenir. Öyle ki, bir ülkede matematik zekasında azalma görülürse eğitim programlarında Matematik dersinin yeri çoğaltılır.
Demokrasi ve İnsan Hakları dersinin okutuluyor olmasının bu yönden de bir önemi var. Öte yandan bu yıl ilkokul 4. sınıf öğrencileri için ‘İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi’ dersi programa dahil edildi.
Milli Eğitim, demokrasi dersini ilkokullara kadar düşürdüyse ciddi bir tedirginlik var demektir.
***
Veya artık Milli Eğitim ve hükümetlerin anlaması gereken demokrasinin sağlam inşası için salt ders programları yeterli olmuyor. İnsan haklarına ve demokrasiye saygılı ve dayalı bir devlet yapısı kurmak çok daha kestirme bir yol olur.
Yoksa ilerliyoruz diyerek hep aynı çember içerisinde yol almaktan yorulduk. Kısa süreli reformist yaklaşımlar, demokratik görünümler bu ülkeyi taşıyamaz.
İnsan Hakları ve Demokrasiyi salt ders programı içerisinde hapsetmek bu ülkenin insanına nefes olamaz.
90’larda olmadı, bundan sonra da olmaz. 90’ların anti demokratik ve insan haklarından uzak yönetimleri AKP realitesini ortaya çıkardı.
Şu anda parti farkında mı bilinmez ama kendi alternatifini yavaş yavaş kendi elleriyle oluşturuyor. 90’larda demokrasinin su gibi bir ihtiyaç olduğunun farkında olan bugünkü parti kitlesi demokrasiyi sadece bir ders materyali gibi görmeye devam edemez. 
(02.12.2015 / Bizim Sakarya Gazetesi) 

18 Aralık 2015 Cuma

ÖĞRETMEN GÜNÜ

Güneş güzel bir mesajla doğdu dün. Mesajı alana kadar ‘Öğretmenler Günü’ olduğunun farkında değildim.
“Hocam öğretmenler gününüz kutlu olsun :)”
Öğretmenler Günü olduğunun farkında olsam bile, ben öğretmenlik mertebesinde birisi değilim. Sadece bir dönem MEB sisteminin ‘adam kullanma’ mantığından faydalanarak ücretli öğretmen oldum. Bu sayede MEB ucuza eleman ihtiyacını karşılarken ben de hep hayalim olan öğretmenlik mesleğini tatmış oldum. MEB ile aramızda karşılıklı ‘kullanılmaya’ dayalı bir ilişki vardı. Bir buçuk dönem İletişim Lisesi’nde Gazetecilik Derslerine girdikten sonra hem de dönemin orta yerinde Devlet beni bir kenara attı!
Bu hareketle karşılaşınca öğretmenlik mesleğinin kutsallığının devletten değil tamamen öğrencilerden kaynaklandığını anladım.
MEB sistemi ve devletin yönetim şekli aslında öğretmenlere hayatı zehir ediyor ama o fedakar insanlar buna rağmen her şeylerini öğrencileri için iyiliğe ve paylaşıma harcıyor.
Bir öğrencinin gözlerinin içinde mutluluğun parlaklığını görmeyenler bunu bilemez. Daha da ötesi bu duyguyu tarif edebilmenin imkanı da yok!
***
Bu yüzdendir ki sen iki saat kendi çocuğunun gürültüsüne dayanamazken o öğretmen bütün gün çocuk gürültüsü içerisinde boğuşuyor.
Bu yüzdendir ki sen kendi çocuğuna bir şeyi iki kere anlattığında anlamadığı zaman hakaretlere başlarsın da o öğretmen sabırla tekrar tekrar konuyu anlatır.
Bu yüzdendir ki sen yol ücreti / yemek olmadan bir işe başlamazken o öğretmen her öğlen kuru tost çaya talim eder.
Bu yüzdendir ki sen maaşına ekstra zam istemeden bir semtten öbür semte iş değiştirmezsin ama o öğretmen kuş uçmaz kervan geçmez yerlere ‘atandı’ diye görev aşkıyla koşa koşa gider.
Bu yüzdendir ki sen kendi mesleğinle ilgili hiçbir eleştiriyi kabul etmezsin ama öğretmenin başına üşüşür ona işini öğretmeye kalkışırsın. O öğretmen de sabırla seni dinler.
Bu yüzdedir ki sen bütün kariyer hesaplamasını para üzerinden yaparken o öğretmen bütün kariyer hesaplamasını senin çocuğunun başarısı ve mutluluğu üzerinden yapar.
***
Öğretmenlik başlı başına ilizyon / mucize gibi bir şey. Sağlıklı bir öğretmenlik yapılabilmesi için memlekette fiziki, psikolojik ve ekonomik koşulların hiçbiri uygun değil. Ancak buna rağmen öğretmenlik size inanılmaz bir mutluluk veriyor. Bunun da tüm nedeni öğrencilerin size verdikleri mutluluk. Benim dün sabah yaşadığım mutluluk gibi, eski öğrencilerinin sizi hatırlaması ve size mesaj atması gibi. Yoksa ne devlet ne de MEB mutlu öğretmen tablosundan kendisine pay çıkartmaya kalkışmasın.
Koşulların ne derece feci ve yetersiz olduğu rakamlara da sürekli olarak yansıyor. Son olarak öğretmenler günü için yapılan ankette de çarpıcı sonuçlar dikkat çekiyor. Eğitim-Sen’in açıkladığı anket sonucunda görüldü ki, öğretmenlerin yüzde 41.4’ü öğrenci veya veli şiddetine maruz kalıyor. Aynı ankete katılan öğrenmelerin 3’te biri meslek saygınlığının olmamasından yakınıyor. Peki bütün bunlara karşılık alınan tedbir var mı? Yok. Hatta öğretmenlik meslek itibarını iyice zayıflatmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.
Öğretmenleri doğrudan velinin kucağına bırakan mülki amirler. Hiçbir okula maddi kaynak sağlamayan ama aynı zamanda da kaynak bulacaksın diyerek okul idaresi ile veliyi karşı karşıya getiren bir devlet yönetimi. Eğitim sisteminin içerisini boşaltarak öğretmeni sadece öğrencilerin başında ‘bekçi’ konumuna getirmeye çalışan MEB sistemi. Bütün bunlara rağmen hala öğretmenlerin büyük fedakarlıklarla çalışması takdir edilmelidir.
***
Bütün olumsuzluklara rağmen bu memlekette kardelen gibi öğretmenler ve çiçek tomurcukları gibi öğrenciler olduğu müddetçe öğretmenlik hala kutsal olmaya devam edecektir.
Başta kendi anne ve babam olmak üzere öğrencilerin gözlerinde ışığı görmüş olan tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü kutlu olsun. 
(Bizim Sakarya Gazetesi / 25.11.2015)

15 Aralık 2015 Salı

KIRIK AYNALAR

Kötü Kalpli Kraliçe aynasından kendi egosunu tatmin ederken aynı zamanda aynayla dünyayı takip ediyordu.
İçindeki kötülüğü bütün dünyaya yaymak için ‘Kırık Aynalar’ büyüsü yaparak bütün aynalara yerleştirdi.
O günden beri aynaya bakan insanlar bir kısmında kendi yüzünü görürken arka suretinde Kötü Kalpli Kraliçe’nin yüzünü görüyordu. Kendi içindeki kötülüğü buluyordu.
***
Masal mı anlatıyorum?
Gerçekler bunlar! Bugün yaşadığımız dünya kötü masallarda yer alabilecek hikayeler gibi. Gerçek değil kabuslarla dolu kötü bir rüya gibi.
Sabahları uyanıp aynaya baktığımda artık sadece kendi yüzümü görüyorum. İnsanlık erdemini yitirmiş bir yüz. Sadece yaşamak, hayatta kalmak için didinen bir yüz. Aynanın tamamını kötülük kaplamış.
Aynada yansıyan suretimde insanı göremiyorum artık.
Nasıl bir insan her ölüm haberini ‘kim ölmüş?’ diye karşılayabilir?
Nasıl bir insan her yeni ölümü önceki ölümlerin ‘intikamı’ diye algılayabilir?
Nasıl bir insan bir kadın tecavüze uğradığında ‘mini etek giymiş miymiş’ diye sorgulayabilir?
Nasıl bir insan her yeni katliamı ‘bunun siyasi sonucu nasıl olur acaba’ diye irdeleyebilir?
Nasıl bir insan her bayram tatilinde ‘yine kaç kişi trafikte öldü acaba’ diye televizyonu açar ve her bayram aynı katliam yaşanmasına rağmen önlemek için yine de hiçbir şey yapmaz?
Nasıl bir insan bir cinayet haberi gördüğüne ‘kim öldürmüş değil de neden öldürmüş’ diye sorar?
Nasıl bir insan her yıl iş kazaları raporlarına bakar da durumu sadece karşılaştırır ama ölümleri önlemek için hiçbir şey yapmaz?
Nasıl bir insan sadece karşı tarafta diye toplumun yarısına ‘öteki’ gözüyle bakabilir?
***
Aynalar yansıma ve çoğu zaman da yanılsamadır. Gerçek değildir aslında aynada gördüğünüz ama genellikle yansımamızdır.
Gazetecilik için de ‘Toplumun Aynasıdır’ tanımı kullanılır. O ayna da kırılalı çok oldu. Artık medya toplumun aynası ama nasıl bir ayna? Gerçekleri yansıtan değil yanılsatan!
Sosyal medya ise toplumun en güzel aynası son dönemlerde. Toplumun sosyal medyaya nasıl yansıdığını bir görün.
Her ölüm, her acı bir başkasının sevinci…
Her zafer, her kazanım bir başkasının kini…
Herkes gömüyor ötekini…
***
Sadece Türkiye de değil üstelik. Yeni yüzyılla birlikte yaşanmaz bir hal aldı dünya. Savaş, terör, kin, nefret ve sömürü her yeri sardı.
Oysa böyle olmamalıydı dünya.
Böyle bir dünya vaat etmemişti peygamberler.
Böyle bir dünya düşlememişti ideolojilerin liderleri.
Böyle bir dünya istememişti Çiçek Çocuklar.
Böyle bir dünya için mücadele etmemişti devrimciler, reformcular…
***
Evet, ayrılık hep vardı. Evet, savaşlar hep vardı. Acılar hep vardı.
Hep iki kutupluydu bu dünya.
Ama ilk defa iki keskin kutup var artık; Sevgi ve Nefret…
Sevgiyi anlatmak hiç bu kadar zor olmamıştı.
Barışı istemek, huzuru istemek, sadece yaşamayı istemek hiç bu kadar zor olmamıştı. Ölen bir insan için üzülmek; ölen Fransız da olsa, Türk de olsa, Kürt de olsa, Müslüman da olsa, Hıristiyan da olsa, Senden de olsa, Karşıdan da olsa bir ‘İnsan’ için üzülmeyi istemek hiç bu kadar zor olmamıştı.
İki kutuplu bir dünyada yaşıyoruz artık. Bir yanda sevgi, bir yanda nefret.
Ve ne korkunç ki, nefret dalga dalga yayılıyor. 
(08.12.2015 / Bizim Sakarya Gazetesi) 

10 Aralık 2015 Perşembe

BUNLAR HEP CEZMİ ERSÖZ ETKİSİ!

Sigarasından derin bir duman çekti. Aynı dumanı hızla; uzun ve kesintisiz bir nefesle yüzüme doğru üfledi.
Porselen kaptaki koyu çayına bir küp şeker daha ilave ederek metal kaşığı bardağın duvarlarına vura vura sinirlice karıştırdı.
Siyah ojeli uzun tırnaklarını masanın üzerinde duran broşürün üzerinde takırdattı hiddetlice.
“Bu adamdır bu halimizin sebebi. Bu adamdır yalnızlığımızın bi nedeni. Bir kuşağı etkisi altına aldı; hepimizi şizofrenik aşıklar haline getiren. Bir ömür onun anlattığı adamı aradım yok, yok, yok… Bizim kuşağın aşk beklentisini çok yukarıda tuttu! Hepimizi etkisi altına aldı ve yalnızlık benciliğimiz oldu.”
***
Seri vaziyette kelimeleri ardı ardına dizerken gözüm masanın üzerindeki broşüre takıldı; Cezmi Ersöz…

         Cezmi Ersöz
         söyleşi ve imza günü
         7.11.2015
         Cumartesi – 18.00
         Arka Plan Sanat Galerisi
Fotoğraftaki adam 90’lardan tanıdık bir sima, eski bir dost… Hala melankolik bakışını uygulaya biler imkansız aşklar ve ütopyaların en iyi yazarı Cezmi Ersöz.
Yüzünde kırışıklıklar yaşlılık değil, yaşanmışlık etkisi uyandıran kızın “Bir kuşağı etkiledi” sözlerine takılmışken dudaklarımdan “Hayallerini Yak Evi Isıt” cümlesi dökülüverdi.
Lisedeyken Cezmi Ersöz’ün en çok sevdiğim şiiriydi, ezbere bilir sürekli sayıklardım…
                   Sevgim seni yurduna getirdi:
                   tuzak ev, dilsiz baba, yenik anne…
                   işte hepsi bu…
                   Hayallerini yak, evi ısıt.
                   Gidebileceğin en büyük oda arka odan.
                   İçeriden sesleri geliyor annenle babanın,
yanlış ilişkiler ayaklarını yerden kesiyor.
                   Artık biliyorsun çarpınca duvara ne kadar acıyacağını kalbinin.
                   Sevgim seni yurduna getirdi…
***
Artık biliyordum çarpınca duvara ne kadar acıyacağını kalbimin! Lisedeki ilk ayrılık, ilk kalp ağrısı. Sonra bir daha, bir daha, bir daha… Acı, aynı acı, hep aynı acı… Gerçekten artık kalbimin duvara çarpınca ne kadar acıyacağını biliyordum. Hatta kalbimi yerden alınca ne kadar zamanda toparlanacağını da biliyorum artık…
Kız haklı mıydı yoksa. 80 doğumluların aşk hayatına nüksetmiş olabilir miydi Cezmi Ersöz… Öyküler ardı ardına sıralandı zihnimde;
         Yok karşılığı yüzünün,
         Kafka market,
         Saçlarının kardeş kokusu,
         İçime gir ama sigaranı söndürme,
         Derinliğine kimse sevgili olamadı,
         Kırk yılda bir gibisin,
         Ancak bir benzerim öldürebilir beni,
         Yok karşılığı yüzünün,
         Şizofren aşka mektup
***
Doğruluk payı vardı sanırım. Hep bir benzerimizi aradık aşkta; çünkü ancak bir benzerimiz bizi öldürebilirdi. Ancak bir benzerimize aşık olabilirdik. Ama biz her geçen yıl yalnızlaştık. Aşk, demokrasi öksüzleşti. Ne o Cezmi Ersöz öykülerindeki aşklar kaldı, ne de o beklediğimiz demokrasi geldi.
Koca bir kuşak aldatıldı! 
(Bizim Sakarya Gazetesi / 11.11.2015)

9 Aralık 2015 Çarşamba

SEÇİMİN GÖR DEDİĞİ

Hem şahsi işlerimin yoğunluğu hem de seçim öncesi atmosferde şahsen yazı yazmayı sevmediğim için uzunca bir süre bu köşeyi ihmal ettim.
İşte şimdi seçimini yapmış, rahatlamış, sütliman(!) bir memlekette yeniden buluşuyoruz.
Haziran seçimleri sonrasında küçük bir ‘seçim analizi’ yapmıştık. O analiz hiçbir işe yaramadı; zaten 7 Haziran’ın ortaya koyduğu tablo da hiçbir zaman değerlendirilemedi. Şimdi yeni bir analiz yapma zamanı.

1.     Haziran sonrası seçim barajı yüzde 10’un altına çekilerek seçime gidilmeliydi. Her ne kadar yan yana gelmek istemeseler de hem MHP hem de HDP barajın altında kalıyordu. Sanırım her iki partide bunun önemini kavramıştır. Hala demokrasimiz için en büyük engelin %10 seçim barajı olduğu aşikar. Şimdi artık barajın düşürülmesi hükümetin lütfuna kalmış durumda!
2.     Haziran’da şöyle bir yorumda bulunmuşuz; “AKP’nin önünde iki yol mevcut ya Erdoğan’ın partisi imajı ile devam edecek ve her adımda eriyecek ya da kurumsallaşarak Türkiye’de merkez sağın güçlü aktörü olarak büyümeye devam edecek.
Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlardan açık desteğinden bahsetmiştik. Görüldü ki, Erdoğan bir adım geride durunca Parti çok daha büyük bir başarı kazanıyor. Ama yine de soru hala güncelliğini kuruyor; Parti kimin?
3.     Sol tarafa gelince ise şöyle bir analiz yapmışız; “HDP çatısı altında birleşen sol koalisyon yarın öbür gün ‘küçük’ ve ‘milliyetçi’ çıkarlara kurban edilmemeli.”
Tam da böyle oldu! HDP’nin bir sol birlik partisi değil salt Kürt partisi olduğu vurgusu yapıldı. EMEP gibi bir birleşen bile küstürüldü. HDP seçim sonuçlarından mutlaka iyi bir ders çıkartmak zorundadır.
4.     CHP, HDP’nin meclisteki varlığıyla elini güçlendirdi. 2000 yılından bu yana sağ dayalı politikalar izleyen CHP, MHP’nin de iyice zayıflamasıyla birlikte bu alışkanlığından vazgeçmelidir. Arık mecliste yüzde 35’lik sol blok mevcut. CHP ve HDP bu bloğu işlevsel olarak kullanmayı becerebilmelidir.
5.     Her yeni seçimde oy pusulaları biraz daha kısalıyor. Bu da siyasetin iyice merkezde yoğunlaştığının göstergesi. Meclis dışında kalan partilerin aldıkları oy oranları da ortada. Milletin artık tabela partilere tahammülü kalmadı.
6.     MHP nasıl bir yol izleyecek. Bugüne kadar mecliste AKP’nın en iyi yol arkadaşı olan MHP yine bu stratejisini sürdürecek mi? Parti’nin istediği Anayasa değişikliği için MHP destek verirse Türk siyasetinde kartlar yeniden dağıtılır.
7.     Bir anda son verilen Çözüm Süreci yeniden masaya yatırılmalı. Geçirdiğimiz 5 aylık bir süreç çatışma ortamına ve 90’lara geri dönülmesinin istenmediğinin göstergesi. Bu da net bir şekilde iktidar partisine giden oylarla somutlaştı.
8.     Çözüm Süreci’ni yeniden gündeme getirmek isteyecek olan HDP’nin tutumu meclis içindeki politikalarda çok belirleyici olacak. Hem AKP hem de HDP yeni Anayasa istiyor. Yeni Anayasa için HDP AKP’ye destek verirse CHP ve MHP otomatikman yalnızlaşacaklar ve elleri zayıflayacak. Aynı zamanda HDP daha doğamadan ‘sol blok’u çökertmiş olacak.
9.     Bugünden sonra Parti’nin hareket hamleleri memlekette her şeyi belirleyecektir. İki muhtemel yol görünüyor; daha önce gündeme gelen ‘fabrika ayarlarına dönülmesi’ maddesi işleme konulursa reformist bir yapı ile yola devam edilecek. Ancak bu reformlar Başkanlık Sistemine geçişi sağlamak için mi yoksa Avrupa Birliği normlarını uygulamak için mi gerçekleştirilecek. Bunun kararını Parti kurmayları verecek.
Ve son olarak 17-25 Aralık. O neydi ki… 
(Bizim Sakarya Gazetesi / 04.11.2015)

3 Aralık 2015 Perşembe

EĞİTİM ÖĞRETEMEDİN YILI

Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır…
Üst kurulu Talim ve Terbiyedir…
Memleketimiz önceki gün yeni bir Eğitim ve Öğretim yılına daha girmiş oldu…
Görüldüğü üzere şematik örgütlenmede; eğitim var, terbiye var, talim var, öğretmek var, bir de milli var. Gel gör ki okul denilen fiziki binanın içerisinde bunlara rastlamak oldukça güç.
***
CNBC-e Bussines Dergisi’nin her yıl sektirmeden yayınladığı yaşanabilir iller araştırmasını merakla beklerim. Sakarya’da vaziyet nedir ne değildir bakarım. Bu yıl da geçen yılki ve bundan önceki ve de bundan bundan önceki yıl olduğu gibi Sakarya’nın durumu parlak değildi. 6 ana başlık bulunan araştırmanın eğitim ayağında Sakarya 81 il arasında 55’inci sırada yerini almış.
Sakarya’da durum böyle de Türkiye’de farklı mı sanki!
Dünyada eğitim alanında en büyük referans olarak kabul edilen PISA araştırmasında Türkiye her yıl sınıfta kalıyor.
Son olarak mayıs ayında yayınlanan OECD raporunda Türkiye eğitim alanında 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı.
Bu 41 kere Maşallah denilebilecek bir durum değil elbette…
Singapur’un başı çektiği listede Türkiye’nin geriye düşmesi demek geleceğinin de geriye düşeceği anlamına gelir.
***
Memlekette eğitimin kötü olduğunu rakamlarla ortaya koyan bu araştırmaların dışında elle tutulur somut örnekler de mevcut. Okulların durumu, kitapların içerik saçmalığı, öğretmen kadrolarının geçici önlemlerle doldurulması gibi…
Bendeniz ortaokuldan bu yana Milli Eğitim sistemine karşı oldum, düzgün bir işleyişe sahip olmadığını düşündüm. Geçen yıllarda da lise düzeyinde ücretli öğretmenlik yapma şansım oldu. Hatta işi bir miktar daha ileriye götürerek Pedagojik Formasyon eğitimi aldım. Yani sizin anlayacağınız, bugün devlet gel dese öğretmenlik yapabilecek her türlü kabiliyet ve belge bende mevcut. O açıdan biraz içeriden konuşacağım.
Öğretmenlik yapınca gördüm ki, ortaokulda sahip olduğum düşünce doğruymuş. Milli Eğitim sistemi tamamen angarya ve işlevselliği mümkün olmayan bir yapıya sahip.
***
Devlet öğretmeni öğrencilerin başında ‘bekçi’ olarak görüyor!
Milli Eğitim de öğretmeni öğretmeye ‘mecbur’ makine olarak algılıyor!
İktidar partisi ise (bunu şu zaman için söylemiyorum) okulları şekillendirilmesi gereken, gelecek partili nesil olarak işliyor!
Ülkede medya eğitime hiçbir katkı sağlamıyor!
Aileler ile okul mesafesi kopuk!
Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda da sonuç hüsran oluyor.
***
Çünkü eğitim bir bütündür. Doğumla başlar ölene kadar devam eder. Bu kutsal sürece de aile, okul, televizyon, toplum, siyasiler herkes ama herkes katkı vermek zorundadır. Okuldaki eğitimi medya desteklemiyorsa okul binaları çocukların günün belli saatinde vakit geçirdikleri bir yer olmaktan öteye gidemez.
Türkiye’de tam olarak da olan bu; genel kültürü zayıf ne ülkesini ne de dünyayı tanımayan bir gençlik yetişiyor okullarda. Bu boş eğitimi de medya boş yayınlarla destekliyor.
***
Olan ise öğretmenlere oluyor; çünkü hem devlet hem öğrenci hem veliler hem de Milli Eğitim’in benimsemiş olduğu tek politika var; ‘Öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır.’
Onlarca eğitim kuramından bizimkiler en garantisini seçmiş, ‘öğretemeyen öğretmen!’ Vurun abalıya!
Kitaplar öğrencinin seviyesinde yazıldı mı yazılmadı mı? Sınıf mevcudu sağlıklı eğitim için yeterli mi? Öğrencinin hazır bulmuşluğu iyi mi? Öğrenmeye açık mı?
Bunların hiçbirine bakma, kestirmeden sonucu yapıştır; Öğretmen öğretemedi.
***
Tüm öğretmenlerimize yeni Eğitim ve İllaki Öğreteceğin yılında başarılar diliyorum! 
(Bizim Sakarya Gazetesi / 30.09.2015) 

TÜRKİYE’NİN İNOVASYON VE DİJİTALLEŞMEYE İHTİYACI VAR

Çiçekçilik sektöründe dünya devi olarak kabul edilen Royal FloraHolland, Hollanda’nın kraliyet markasıdır. Uluslararası pazarlara açılmayı ...