14 Ocak 2016 Perşembe

DUVAR

Bu sorun Adapazarı’na bir miras adeta!
Belki de temelleri Dörtyol Sanayi Sitesi’nin inşaatıyla birlikte atıldı. Hemen yakınında termik santral gibi bir görünüme sahip TEK alanın bulunması. Hantal bir PTT binası ve antenleri…
Şehrin girişinden bahsediyorum.
Birçok şehre nasip olamayacak düzeydi çirkin, düzensiz ve onarılması için biçare vaziyette.
Alanın darlığı ve yolların çokluğu da rekreasyon imkanını zorlaştırıyor. Sanırım gerek Aziz Duran, gerek ise Zeki Toçoğlu yönetimindeki Belediye bu sebepten dolayı bu alana fazla el atamıyor. Dönem dönem değişik tekniklerle Adapazarı şehir girişi toparlamaya, makyajla düzeltilmeye çalışıldı.
Sabık belediye başkanın bulduğu dahiyane çözüm; bir dizi Limon Servi ile sanayinin önüne set çekip çirkin görüntüyü arka planda bırakmaktı. Evin pisliğini kilimin altına süpürmek gibi gibi…
Limon Serviler sorunun temelli çözümü olmasa da bu hareket akılcı bir makyajdı. Limon Serviler boy attıkça şehrin girişi yeşil bir görünüme kavuştu, sanayinin görüntüsü de kısmen kayboldu. 

***
Şehir girişinde yeni dönemde yeni bir yaklaşım gözlemliyoruz.
Dikey bahçe!
Belki de görüp görülebilecek en kötü 2 dikey bahçe uygulamasına bu gözler şahitlik etti!
İlki o kadar kötüydü ki, şekillerin ne olduğunu kimse çözemedi. Çiçekler bile doğru düzgün açamadı. İkincisinde belli belirsiz şekiller gördük ama bu şekillerin de şehirle ne ilgisi var onu çözemedik. Şimdi ise durum çok daha vahim! Şehrin girişinde koca duvarda bir takım borular sarkık vaziyette. Şehrin girişinde anlamsız bir manzara ile karşı karşıyayız.
Önceki gün bir arkadaşım çok doğru bir tespitte bulundu.
“Önceden bu duvarda Sakaryaspor’un resmi vardı. Tatangaların graffitileri vardı. O zaman bu duvar çok daha fazla şehri yansıtıyordu. Adapazarı’ndan bir karakter taşıyordu.”
Doğru söze ne demeli.
***
O çiçekler açamayacaksa eğer… Açık çiçekler bize bir imge ulaştıramayacaksa eğer… Bırakın o koca duvar boş kalsın. Bırakın o duvarda Tatangalar şekil bulsun!
Şehrin girişi çok daha anlamlı bir çalışmaya sahip olmuş olur.
***
Peki, neden bizim duvarımızda çiçekler açamıyor? Neden bizim şehir giriş duvarımızdaki dikey bahçe bu kadar kötü oluyor?
Her işin bir ustası var, derler. Muhtemelen bizimkiler ustasını bulamamıştır. Dikey bahçe ve duvar bahçe uygulamalarında bu işi başarıyla yürüten firmalar mevcut. Bu firmalara ulaşıldığı zaman sorunun çözüleceğine inanıyorum. İşte o zaman düşünüldüğü gibi yeşil ve canlı bir şehir girişine sahip olabiliriz.
***
Öte yandan şehir girişinden SSK Kavşağına kadar devam eden yeni peyzaj uygulamasının çok başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Özellikle eski SSK Kavşağındaki peyzaj düzenlemesi gayet güzel ve şehre bir imaj katıyor.
Bir de şehir girişindeki trafik olmasa… 
(Bizim Sakarya Gazetesi / 23.12.2015)

9 Ocak 2016 Cumartesi

TİYATROYU KOKLAYAN ŞEHİR

türkiye kayası
Adapazarı şaşırtıcı bir şekilde tiyatro alanında başarılı isimler çıkartmış bir şehir.
Ulusal bağlamda Salih Kalyon, Gürkan Uygun ve Timur Acar
Yerel bağlamda Salim Atar, Timur İpekli gibi isimleri bir çırpıda sayabiliyor insan.
Neden şaşırtıcı bir şekilde diyorum; çünkü bu şehirde ne bir Devlet Tiyatrosu ne bir Şehir Tiyatrosu ne bir Özel Tiyatro ne de bu yönde bir çalışma var. Şehrin tiyatrosuz kalmış olması ne atanmışların ne de seçilmişlerin derdi durumda. Bir iki okul etkinliği, bazı özel kurumların kursları ve belediyenin organizasyonundan öte bir adım atılmıyor. Atılması için de hiçbir çaba sarf edilmiyor.
Bu işler arz talep meselesidir, diyebilirsiniz. Halk istemiyor ki tiyatro, neden tiyatro olsun diyebilirsiniz.
Ama rakamlar hiç de öyle demiyor!
***
Adapazarı’na turneye gelen her tiyatro oyunu büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Hem özel hem de devlet tiyatroları ‘kapalı gişe’ oynuyor. Bu da bu şehirde müthiş bir tiyatro potansiyeli olduğunu, çok iyi bir tiyatro izleyicisi bulunduğunu gösterir. Tiyatroya bu derece sevdalı, tiyatroya bu derece aç ve tiyatroya bu denli hasret şehir bir Devlet Tiyatrosu, bir Şehir Tiyatrosunu hak etmiyor mu?
***
Bir başka çarpıcı rakam da ‘Türkiye’de Yaşanabilir Şehirler’ sıralamasından. Sakarya’nın notunun hep kırık olduğu bu sıralamada tek bir derecede durumu iyi; Kültür Sanat. Şaşırtıcı bir şekilde yaşanabilir şehirler arasında genel sıralamada 56’ıncı sırada bulunan Sakarya, kültür sanat alanında 7’inci sırada yer alıyor. Bu da vatandaşın etkinliklere ne kadar ilgili olduğunu gösteren bir sıralama. Bu kapsamda tiyatro tabiî ki kendi özel yerini koruyor.
***
Tiyatro oyunlarına büyük bir ilgi gösterildiğini Büyükşehir Belediyesi’nin aylık olarak düzenlediği kültürel etkinliklerden görebilmek mümkün.
Abartısız bir yorumda bulunacağım; her yeni oyunun biletleri satışa çıkar çıkmaz peynir ekmek gibi kapışılıyor! Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatrolarının turne kapsamında Adapazarı’ndaki oyunlarına bilet bulabilmek oldukça güç. Ve bu durum yıllardır böyle…
***
Adapazarı’nda bir tiyatro oyununa bilet bulma zorluğunu bizzat pazartesi günü bir kez daha yaşadım!
22 Aralık günü sahnelenecek olan İstanbul Şehir Tiyatroları’nın ‘Türkiye Kayası’ isimli oyunu izlemek için bilet gişesine gittiğimde her zamanki gibi bir manzarayla karşılaştım. Biletler neredeyse bitmiş!
Oyunun bilet satışı pazartesi günü başladı. Ben işten fırsat bulamadığım için ofisten hemen çıkamadım. Gişeye ulaştığımda saat 13.30 sıralarındaydı. Sadece balkonda, o da balkonun en arka sırasındaki biletler kalmış. Mesainin sabah 8’de başladığını, biletlerin de sabah 9’da satışa sunulduğunu düşünsek. Öğlen de 1 saat, hadi olmadı yarım saat yemek molası olsa. Böyle bir matematikle anlıyoruz ki, koca salonun biletleri 4 saat gibi bir sürede tükenmiş!
Gişedeki memura surat yaptım. Homurdandım… “Fahri Tuna döneminden beri aynı terane, biletleri el altından satıyorsunuz” diye suçladım.
Gişe memuru çok bozuldu. Öyle bi’şe yok, çok talep var, dedi. Ama gişenin önü bomboştu. Dışarıda da hiç bekleyen yoktu.
4 saatte bütün salonun biletleri tükeniyorsa bu bir rekor! Madonna’nın konser biletleri bu hızda tükenmiyor dedim.
Bu tablonun ortaya koyduğu tek bir sonuç var; bu şehirde tiyatroya bu denli büyük ilgi varsa artık bu şehir bir Şehir Tiyatrosunu hak ediyor demektir.
Adapazarı tiyatroyu ara ara koklayan değil sürekli yaşayan bir şehir olmalı. 
(16.12.2015 / Bizim Sakarya Gazetesi) 

TÜRKİYE’NİN İNOVASYON VE DİJİTALLEŞMEYE İHTİYACI VAR

Çiçekçilik sektöründe dünya devi olarak kabul edilen Royal FloraHolland, Hollanda’nın kraliyet markasıdır. Uluslararası pazarlara açılmayı ...