20 Nisan 2016 Çarşamba

BALKONDA OYUN İZLEMENİN DAYANILMAZ REZİLLİĞİ

Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonunda önceki akşam baş rollerini Perihan Savaş’ın paylaştığı Yüzleşme oyununu izlemeye çalıştık. 
İzlemeye çalıştık, diyorum; çünkü oyun için ancak Tiyatro Salonunun balkonunda bilet bulabildik. Gişede bulunan bilet satıcısı BELPAŞ çalışanına sorduk; kaçıncı sıradayız acaba diye. Yerimiz 3. sırada P-15 olarak belirlenmiş. En azından, oyuna bilet bulmanın mutluluğuyla balkona doğru yol aldık. Tabii başımıza geleceğini önceden kestirmemiz mümkün değildi. 
*** 
Balkonun durumuyla ilgili eksikliği daha önce dost sohbetinde çok paylaştık. Sıkıntıyı birçok kişi dile getirdi, birçok yazar kalemine konu edindi. Hatta ben de daha önce sırf tecrübe olsun diye Atilla Atasoy’un sahnelediği ‘Hastalık Hastası’ oyununu balkondan izlemiştim. Ancak o oyun kendi başına hastalıklı (!) bir oyun olduğu için algımız o kadar açık değildi. Lafın özü, ilk defa profesyonel bir oyunu Balkondan izleyecektik ve bu tecrübeyi heyecanla karışık bir merak içinde bekliyorduk. 
Balkona oturmadan, AKM Tiyatro Salonunda oyun izlemek diye bir faaliyetin mümkün olmadığını bilemezdik. Bu ancak olsa olsa ‘oyun izlemeye çalışmak’ olabilirdi. Balkonu dolduran onlarca insanla birlikte kolektif bir vaziyette sahnelenen tiyatro oyununu izlemeye çalışıyorsunuz. Oyun izlemek yok, oyunu izlemeye çalışmak var. 
Sahnede mükemmele yakın bir dekor ve iyi sayılacak bir oyunculuk var. Siz, balkonu dolduran ‘diğerleri’ olarak sahnenin yarısını görmüyorsunuz. Oyuncular ne zaman sahnenin önüne doğru hamle yapsalar, siz de bütün balkon izleyicisi olarak aynı anda öne doğru kendinizi çekip koltuktan uzaklaşıyorsunuz. Ancak böyle bir hareketle sahnenin önünde duran oyuncuyu görebiliyorsunuz. Aerodinamik bir oyun izleme şekli ortaya koyuyorsunuz. Bütün oyun boyunca sürekli öne doğru eğilmek zorundasınız. Ancak böyle bir hareketle sahneyi bir nebze görme şansınız var. 
*** 
Fiziki yapıyla alakalı bu yetersizlik varken bir de uygulamayla ilgili bir sıkıntıyı dile getirmeden geçmek olmaz. Pazartesi akşamı sahneye konulan İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Yüzleşme oyunu, daha önceden duyurulan saatinden 15 dakika geç başladı. Bu geç sahneye rağmen oyun başladıktan sonra hala insanlar salona alınmaya devam etti. BELPAŞ elemanları bir yer gösterici gibi oyun esnasında içeriye insanları kabul ederek ve cep telefonlarıyla ışık tutarak yer göstericilik yapıyordu. Oldu olacak bir de yer gösterdiğiniz için bahşiş de alsaydınız! Bir sinema gösterisine geç gelebilirsiniz. Bu kabul edilebilir, ancak tiyatro oyunu başladıktan sonra kapıların açılması ve içeriye izleyici alınması dünyanın hiçbir yerinde hoş karşılanmaz. 
*** 
Çok başarılı bir sahneye, kulise ve makyaj odalarına sahip olan AKM Tiyatro Salonunun yüzünde bir yara izi Balkon. Maalesef bir hata yapıldıktan sonra düzeltmek o kadar imkansız oluyor ki… Balkon için öneride bulunmak bile neredeyse imkansız. Ancak, burada satılan biletler daha ucuz fiyatla piyasaya sunulabilir. Zaten birçok gösteride böyle bir uygulama da başladı. Yakın bir tarihte yapılacak olan Fuat Saka konserinde balkon biletleri daha ucuza satılıyor. 
*** 
Dün, önceki Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yapmış olduğu Tünel Geçişli Kavşağın ne kadar hatalı olduğunu anlatmaya çalışmıştık. Tesadüf oldu ama bugün de yine önceki Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yaptığı Tiyatro Salonundaki yaralı yüzü konu aldık. 
Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında MHP Grup Başkanvekili Metin Ökden, 13 aylık dönemde Başkan Zeki Toçoğlu’nun bir şey yapmadığından dem vurmuş. Başkan Toçoğlu, iyi niyetli olsa ve ilk önce yapılanları düzeltmeye kalkışsa acaba kaç ay sürer? 

(Bizim Sakarya Gazetesi -ARŞİV-)

TÜRKİYE’NİN İNOVASYON VE DİJİTALLEŞMEYE İHTİYACI VAR

Çiçekçilik sektöründe dünya devi olarak kabul edilen Royal FloraHolland, Hollanda’nın kraliyet markasıdır. Uluslararası pazarlara açılmayı ...